# ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ


Πληροφορούμαστε, από τον διεθνή Τύπο, την «κατάκτηση» (από το Ελληνικό κράτος) μίας από τις πρώτες θέσεις στη διεθνή διαφθορά. 
Η χώρα μας (υπό την κατοχή της νοοτροπίας και πρακτικής της κομματοκρατίας) έφθασε να κατέχει την 71η θέση παγκοσμίως και την τελευταία στην ΕΕ, ως προς το «αδιάφθορο» στην λειτουργία όλων των επιπέδων της κοινωνίας της. 
Για το φαινόμενο της διαφθοράς, την ανάλυσή του και τη θεραπεία του, έχουν χυθεί ποταμοί μελανιού και έχουν γραφεί τόμοι ολόκληροι. Εξ αυτών, παρατίθενται απλώς δύο-τρία ουσιώδη ντοκουμέντα και ένα σχόλιο. Ας αρχίσουμε με το σχόλιο: Ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής, συναντήθηκαν, αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτ. 2009, σε μία σύσκεψη (υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) με αντικείμενο την «καταπολέμηση της διαφθοράς». 
Δηλαδή, οι αρχιτέκτονες και μεγαλο-εργολάβοι της διαφθοράς, (όπως ο ένας κατονομάζει τον άλλον) συσκέφθηκαν για την καταπολέμησή της! 
Σαν να λέμε, συσκέφθηκαν οι καπνοβιομήχανοι για το κόψιμο του τσιγάρου… (θα τους πίστευε κανείς ; αν είναι δυνατόν !!). 
Εν πάσει περιπτώσει, για να μην είμαστε απολύτως αρνητικοί και προκατειλημμένοι, το αν αυτή η σύναξη είχε πραγματική πρόθεση καταπολέμησης της διαφθοράς ή ήταν ακόμη μία παράσταση, υπαγορευμένη από την προπαγάνδα της κομματοκρατίας, για την επίτευξη άλλης μίας παραπλάνησης της κοινής γνώμης, για να κερδηθεί λίγος ακόμη πολιτικός χρόνος (που χρειάζονται για να καταλάβουν που βρίσκονται, μετά την πρόβλεψη για επερχόμενο τσουνάμι) θα φανεί πολύ σύντομα, από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν και θα εκτελεσθούν. 
Και, για να είμαστε σαφείς, το δήθεν (και σε αυτή την περίπτωση) θα αποκαλυφθεί αν το πρώτο μέτρο που θα ανακοινωθεί και θα εκτελεσθεί, δεν θα είναι η άμεση ενεργοποίηση της δικαστικής τσιμπίδας που θα πρέπει να διαταχθεί να κινηθεί, εναντίον όσων άσκησαν Δημόσιο λειτούργημα, και η δημόσια απογραφή και καταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων δεν συνάδει με τα έσοδα που δείχνουν οι σχετικές νόμιμες φορολογικές αποδείξεις τους. 
Τα πρώτα πρόσωπα της Ελληνικής κοινωνίας που θα πρέπει να περάσουν το «φίλτρο της διαφθοράς» δεν μπορεί να είναι άλλα από το σύνολο του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων ( πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, Γ.Γραμματείς, Διοικητές ΔΕΚΟ, κλπ) και του πολυπληθούς επιτελείου τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης (από το 1974 και εδώ). Τίποτε λιγότερο. 
Η τήρηση στοιχειώδους διαφάνειας επιτάσσει την ανάρτηση και στο internet, (κατά την προσφιλή (και πολύ σωστή) προτίμηση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου) όλων των περιουσιακών στοιχείων των κυρίων αυτών, χρόνο με χρόνο, σε σχέση με τα, ανά έτος, νόμιμα έσοδά τους, ώστε να διασταυρωθεί το «πόθεν» με το «έσχες». 
Οτιδήποτε άλλο γίνει, θα αποδείξει ότι και αυτή η σύναξη εντάσσεται στα σκηνικά αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης , που στήνει η προπαγάνδα της κομματοκρατίας, Και, θα είναι πολύ λυπηρό να συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σ’ αυτή την παρωδία, αν αποδειχθεί τέτοια. 

Παραθέτω τώρα τα σχετικά ντοκουμέντα, τα σχετικά με την καταγραφή της διαφθοράς στην Ελλάδα. Αντιγράφω: 
1. «Δυσχερέστερη είναι η θέση της χώρας μας στο δείκτη εκτίμησης διαφθοράς της «Διεθνούς Διαφάνειας» -απ' ό,τι ήταν πέρυσι- με επιδόσεις πολύ χαμηλές, που την κατατάσσουν τελευταία στην Ευρώπη και 71η σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας όχι μόνο διατηρεί βαθμολογία «κάτω από τη βάση» με 3,8 (πέρυσι είχε λάβει 4,7), αλλά επιδείνωσε τη θέση της σε σύνολο 180 χωρών. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27» βρίσκεται στην τελευταία θέση, μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κατρακύλησε 14 θέσεις κάτω, αφού από την 57η υποχώρησε στην 71η θέση. Aκόμη και χώρες όπως η Τουρκία, η οποία πέρυσι βρισκόταν μία θέση μετά από εμάς, η Γκάνα, η Μποτσουάνα και η Τυνησία είναι λιγότερο «διεφθαρμένες» και σε καλύτερη θέση από τη χώρα μας. 
Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, η Ελλάδα σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στη βαθμολογία του πίνακα μαζί με το Μπαχρέιν, τη Σλοβακία, το Ιράν και τη Μάλτα. 
Aντιθέτως, μηδενική είναι σχεδόν η διαφθορά στη Νέα Ζηλανδία (με άριστα το 10 έχει βαθμολογία 9,4), τη Δανία (9,3), τη Σιγκαπούρη, τη Σουηδία και την Ελβετία (με 9,2), οι οποίες κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις. Πολύ καλές είναι όπως πάντα και οι επιδόσεις στις σκανδιναβικές χώρες, όπως Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, ενώ σε καλή σειρά κατάταξης, μέσα στη δεκάδα, βρίσκονται η Oλλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, με βαθμολογίες που κυμαίνονται από 8,3 έως 9,1. 

2.  Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η PricewaterhouseCoopers (PwC) σε όλον τον κόσμο, στοιχεία όπως δωροδοκία και διαφθορά αποτελούν την κορυφή των οικονομικών εγκλημάτων που διεξάγονται στην χώρα μας. Η συγκεκριμένη εταιρία σε συνεργασία με την σχολή επιχειρηματικών σπουδών INSEAD, έδωσε στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας σε σχέση με το οικονομικό έγκλημα την Πέμπτη 19/11. Όσον αφορά την χώρα μας βασικά συστατικά των οικονομικών εγκλημάτων είναι η δωροδοκία, η διαφθορά, η φορολογική αδιαφάνεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές. Το σύνολο αυτών είναι και η βασική διαφορά της νοοτροπίας που παρουσιάζουν οι Έλληνες σε σχέση με τους δυτικοευρωπαϊκούς λαούς.
3. Συνέντευξη του καθηγητή κ. Διαμαντούρου, (επί σειρά ετών «Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή» στις Βρυξέλες). Η τεράστια εμπειρία του σε θέματα δημόσιας διοίκησης και ατομικών δικαιωμάτων τού επιτρέπουν να μιλά για τα «ελληνικά πράγματα» καθαρά, χωρίς περιστροφές. (Με κόκκινα γράμματα, είναι οι δικές μου σημειώσεις επί κάθε σημείου της συνέντευξης) . 
Ερώτηση: Ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού συστήματος διοίκησης; Απάντηση: «Τα κύρια προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι δύο: η στελέχωσή της και οι μηχανισμοί ελέγχου της. (αμφότερα αποτελούν πεδίο άσκησης εξουσίας της κομματοκρατίας) Η πελατειακή λογική (το κύριο γνώρισμα της κομματοκρατίας) στην οποία ιστορικά στηρίζεται η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης (!!) αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για ορθολογική συγκρότηση και ανταγωνιστικότητα και έχει προφανώς επιδράσει πολύ αρνητικά στην ποιότητα της διοίκησης. Με τη σειρά τους, οι χαμηλής ποιότητας γνώσεις και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και η απουσία ισχυρής επαγγελματικής συνείδησης και νοοτροπίας, (όλα αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται στην ημετεροκρατία που δρά εις βάρος της αξιοκρατίας) έχουν ως λογικό παρεπόμενο την αποδυνάμωση και την αναποτελεσματικότητα των προβλεπόμενων ελεγκτικών μηχανισμών. Ο συνδυασμός των δύο αυτών μειζόνων προβλημάτων εκτρέφει νοοτροπίες και πρακτικές επιρρεπείς προς την παρανομία και τη διαφθορά». 
Ερώτηση: Γιατί στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές στη διαφθορά; Είναι θέμα εφαρμογής των νόμων, νοοτροπίας, θεσμικών ελλειμμάτων; 

Απάντηση: «Η απάντηση στο ερώτημα αυτό συνδέεται στενά με την προηγούμενη ερώτηση, καθώς η παρουσία της διαφθοράς συναρτάται άμεσα με το διοικητικό πολιτισμό μιας κοινωνίας. Κατά τη γνώμη μου, οι βαθύτερες ρίζες του προβλήματος εντοπίζονται στην αδυναμία του κράτους δικαίου (έλλειμμα Δικαιοσύνης) στην Ελλάδα, την έλλειψη και τη χαλαρότητα των κανόνων ή τη μη εφαρμογή τους. Εξάλλου, η προσφυγή σε πελατειακά κριτήρια δεν δημιουργεί συνθήκες αξιοκρατίας και επαγγελματικής συνείδησης, (όπως έχει αναφερθεί) που αποτελούν προϋποθέσεις για να μπορεί να αντισταθεί κανείς στην παρανομία και τη διαφθορά» (δεν χρειάζεται σχολιασμό).

Σημείωση: Βλέπεις, αγαπητέ αναγνώστη/αναγνώστρια, ότι ο καθηγητής κ. Διαμαντούρος, διακεκριμένος επιστήμων και εμβριθής και καταξιωμένος μελετητής του θέματος, ερχόμενος καθημερινά σε άμεση επαφή με το πρόβλημα της διαφθοράς, καταθέτει ακριβώς τα ίδια (με πιο κομψό τρόπο) με αυτά που κατατίθενται και στο παρόν εγχειρίδιο, σε άλλα κεφάλαια, ως απόδειξη για το ότι η κομματοκρατία είναι η γενεσιουργός αιτία των δομικών προβλημάτων από τα οπία πάσχει η Ελληνική κοινωνία.
Αυτό το αναφέρω σαν μία σοβαρή απόδειξη του ότι τα εδώ γραφόμενα δεν αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας, αλλά χειροπιαστή πραγματικότητα.


Συνέχεια στην επόμενη σελίδα (επάνω αριστερά)